Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Almanya ve İngiltere’nin kredi notlarının teyit edildiğini duyurdu. Almanya'nın uzun vadeli döviz cinsinden kredi notu "AAA" olarak belirlenirken, not görünümü "durağan" olarak kaydedildi. Fitch Ratings, Almanya'nın bu yüksek kredi notunu, kişi başına düşen gelirin yüksek olması, büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomik yapısı, güçlü kurumsal çerçevesi, yüksek cari işlemler fazlası ve pozitif net uluslararası yatırım pozisyonu ile desteklendiğini vurguladı.
Ancak Fitch Ratings, Almanya’nın güçlü yönlerine rağmen bazı yapısal zorluklarla karşılaştığını da belirtti. Salgın sonrası dönemde elde edilen ekonomik performans, dış şokların ve yapısal faktörlerin etkisiyle zayıf kalmaya devam ediyor. Seçim süreçleri ve olası ABD tarifelerine ilişkin belirsizliklerin, ekonomik hissiyat üzerinde baskı oluşturduğu ifade edildi. Bu bağlamda, 2025 yılındaki ekonomik büyüme beklentisi yüzde 0,3 olarak belirlendi.
Fitch’in raporuna göre, bu belirsizliklerin ortadan kalkması ve yeni hükümetin büyümeyi destekleyecek önlemleri uygulamaya koyması durumunda ise 2026’da ekonomik büyümenin yüzde 1’e yükselebileceği tahmin ediliyor. Almanya ekonomisi, güçlü bir temele sahip olmasına rağmen, mevcut zorluklar, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor.
Fitch Ratings’in bir diğer önemli açıklaması ise İngiltere’nin kredi notuna ilişkin oldu. İngiltere'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notu "AA-" olarak teyit edilirken, not görünümü de "durağan" olarak belirtildi. Fitch, İngiltere’nin kredi notunu; yüksek gelirli, büyük, çeşitlendirilmiş ve esnek bir ekonomi ile güvenilir makroekonomik politika çerçevesine dayandırdı. Aynı zamanda, derin sermaye piyasaları ve sterlinin uluslararası rezerv para statüsünün sağladığı finansman esnekliği de değerlendirildi.
Fitch’in açıklamasında İngiltere’nin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 1,5’ten yüzde 1,2’ye indirildiği belirtildi. Bu durum, düşük tüketici ve iş dünyası güveni, net ihracatın gerilemesi ve soğuyan iş gücü piyasası gibi olumsuz faktörlerin etkisiyle gerçekleşti. Ancak, para politikalarındaki gevşeme ve yatırımlardaki hafif bir toparlanmanın etkisiyle İngiltere ekonomisinin 2026’da büyümesinin yüzde 1,7’ye çıkacağı öngörülüyor.
Sonuç olarak, Fitch Ratings'in iki büyük Avrupa ekonomisine dair yaptığı değerlendirme, küresel ekonomik belirsizliklerin etkisini gözler önüne seriyor. Almanya ve İngiltere mevcut zorluklarla başa çıkabilmek için stratejik önlemler almak durumundalar. Bu süreç, her iki ülkenin de ekonomik büyüme hedeflerini etkileyecek kritik bir dönem olarak değerlendiriliyor. Ekonomik göstergelerin ilerleyen yıllarda nasıl şekilleneceği ise, dünya genelindeki ekonomik dinamiklerin yanı sıra, iç politikaların da ne yönde ilerleyeceğine bağlı olarak belirsizliğini koruyor.